sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Karjaa on paikka, joka on ja ei ole


Karjaa on kuin Ruotsiin menisi. Ensiksikin siellä on autotehdas. Ja toiseksi sen asukkaista puhuu suomea vain 38 %, ruotsia 59 % ja loput kolme mitä lienevät. Karjaa sijaitsee vain 30 km päässä Ampun ja Tonton leiripaikalta, joten Tuliharja karautti tänään sinne. Itse olen tutustunut Karjaalla aikaisemmin lähinnä Karjaan asemaan ja urheilukenttään, koska siellä on joka vuosi tosi mukavasti järjestetty koiranäyttely.

Karjaa on paikka, jota ei ole ja silti se on siellä. Karjaasta et löydä oikeastaan mitään tietoa. Karjaa on liitetty osaksi isoa Raaseporin kuntaa, ja vaikka se on Raaseporin suurin taajama, Raaseporin nettisivuiltakaan et löydä juuri mitään Karjaasta.



Asemallehan me nytkin ensimmäiseksi menimme. Siellä on vanha veturi ja veturihalleissa toimii monenlaista toimijaa nykyisin. Vanha punainen "työläistiili" on kaunista.



Aseman pihalla on vanha veturi.



Karjaan sievä, vanha asema oli remontissa.















Aseman odotushuone on kuin vuosisadan  alusta.




Kurkistus kävelykadulle - kuollut. Jotain sentään keskustasta löytyi.

Patsaan ottama selfie itsestään.
Tyttö Karjaalta - oliskohan se sitten karjakko?

Palokunta-aatetta.

St. Olofs Chapell. Tai jotain sinne päin. Kuntaliitoksen yhteydessä seurakunnatkin yhdistyivät ja tiedon etsiminen tästäkin ilmeisen arvokkaasta rakennuksesta on vaikeaa.Nettisivut olivat ihan sekaisin.




Tuoreet kukat hautausmaalla kappelilla.


Kirkko oli hukassa. Olin nähnyt kuvan harmaakivikirkosta ja tämä ei ollut se. Kysyimme ohjeita ohikulkijalta ja törmäsimme melkein kielimuuriin. Yllätykseksi kirkko ei ollut keskustassa, vaan matkan päässä, mutta paikan nähtyämme ymmärsimme miksi. Paikka oli upea, mäen päällä järven rannalla.

Pyhän Katariinan harmaakivikirkko rakennettiin 1400-luvulla ja vihittiin käyttöön 1470. Sakaristo on peräisin 1300-luvulta. Kirkko on kolmilaivainen hallikirkko. Kirkon keskilaiva on tähtiholvin muotoinen, sivulaivat ristiholvein varustetut ja sakariston holvitetun katon tavoin niitä koristavat maalatut kasviaiheiset ornamentit punaisine ja sinisine keskuskuvioineen. 1937 paljastettiin uudelleen kalkkimaalaukset.


























Vanhat hautausmaat ovat kiehtovia kulttuuriympäristöjä vanhoine rakennuksineen, pappiloineen ja tarinoineen, jotka jokaisella kivellä on omansa.

Vanha aita

 
Tonto.


 

Unohtunut pistolapio.


Pappilamiljöö.

Elea metsän tyttö. Voi pikkuista.

Kaikkien kirkkojen ja hautausmaiden jälkeen Tonto antoi vallan pelihimolle kotimatkalla pistäytyessämme Casino Royalessa... eikun siis Mustion murkinassa jätskillä.

Mustion autioitunut keskus.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti