tiistai 30. kesäkuuta 2015

Hiljaisuuden puutarha


Sunnuntaina 28.6. aukesi noin 460 puutarhaporttia vierailijoille, kun Puutarhaliitto vietti avointen puutarhojen päivää. Avoimet puutarhat -tapahtuman järjesti Puutarhaliitto ry yhteistyössä Kotipuutarha-lehden, Svenska Trädgårdsförbundetin ja Suomen Omakotiliiton kanssa jo neljättä kertaa.


Koska Vivamon Hiljaisuuden puutarha on palkittu osana Vivamon keväällä 2015 Lohjan Matkailugaalassa saamaa Vaikuttava elämys -palkintoa ja satuin muutenkin olemaan siellä riparilaiseni vierailupäivänä, käytin puutarhaharrastajana tietenkin tilaisuutta hyväkseni. Lohjalta oli mukana neljä puutarhaa, josta aivan jokaisessa olisi ollut kiinnostavaa käydä hakemassa ideoita omaan pihaan, ihailemassa kädenjälkeä ja muuten vain katselemassa.



Jo muinaiset kiinalaiset sanoivat, että mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito eikä sekään ole niin tärkeää. Hiljaisuuden puutarhassa kiteytyy mielestäni hyvin retriittipuutarhoille sopiva ajatus kaiken epätäydellisyydestä ja silti täydellisyydestä. Ihan niinkuin ihminenkin on. Mieli lepää aina puutarhaa hoitaessa ja jos joskus haluaa vain istua ja katsella, viettää hiljaisen tuokion puutarhassa tai kohdata jonkun, niin tämä puutarha sopii siihen erinomaisesti. Puutarha on avoin kaikkien käydä.


Vivamon Hiljaisuuden puutarha on Pohjoismaiden ensimmäinen Quiet Garden -järjestöön kuuluva puutarha. Ruotsissa on nykyisin neljä. Puutarhat ovat kautta aikojen olleet hiljentymisen ja mietiskelyn paikkoja. Parikymmentä vuotta sitten Englannissa syntyi ajatus retriitikäyttöön rakennettavista hiljaisuuden puutarhoista. Nyt Quiet Garden -liikkeeseen kuuluu jo yli kolmesataa puutarhaa ympäri maailmaa. Suurin osa niistä on yksityisten pihojen yhteydessä, osa erilaisissa toimintakeskuksissa ja joitakin on rakennettu myös sairaaloiden yhteyteen, kouluihin ja vankiloihin.


Vivamon puutarhan rakentaminen aloitettiin vanhaa kasvillisuutta raivaamalla vuoden 2005 syksyllä. Villiintyneen puutarhan keskeltä löytyi vanhoja ruusupensaita ja kirsikkapuita, joita Vivamon perustajat olivat aikanaan istuttaneet. Puutarhan alkuperäistä ilmettä onkin pyritty säilyttämään ja puutarhasta voit löytää viittauksia Vivamon historiaan.


 Jokunen vuosi sitten muistan siellä olleen Daavid-kukon, jonka kanalauma kävi vähiin syystä jos toisestakin, ja joka vietti kesän loppupäivät sitten puutarhassa. Yöksi se vietiin ketulta turvaan talliin, kunnes se sitten löysi syksyn tullen uuden oman kanaparvensa. Siitä tuli kovin seurallinen kukko, joka osallistui riparilaisten ryhmätöihin ottaen kantaa äänekkäästi asioihin. Se myös tepasteli isäntänä siellä käyvien vierailijoiden perässä esitellen puutarhaansa.




 Hiljainen puutarha vihittiin käyttöön elokuussa 2007. Alueen rakentaminen jatkuu kuitenkin edelleen, sillä sekä hiljaisessa puutarhassa että Vivamon viheralueilla laajemminkin tekemistä riittää. Kesän 2010 aikana rakennettiin puutarhaan pieni laajennus, johon oleskelutilaksi tuli mutterinmallinen kasvihuone. Tämän alueen rakentaminen jatkuu tänä kesänä.


Juttelin hetken erään puutarhan perustajan, puutarhuri, projektipäällikkö, KM Tuomo Salovuoren kanssa. Hän oli iloinen varsin mukavasta kävijämäärästä. Tuomo piti päivän aikana kaksi tietoiskua terapeuttisesta puutarhanhoidosta, josta hän on myös kirjoittanut kirjan.




Tuomon mukaan puutarha on aavistus paratiisista. Luonto ja puutarhanhoito hoitavat sielua, mieltä ja kehoa. Jotkut prosessoivat asioita puhumalla, jotkut tekemällä.


 

Puutarhaa hoidetaan talkoovoimin Anna-Mari Kaskisen sanoittaman laulun hengessä: ”Riisu kengät, maa, jolla seisot on Herran, pyhää ja puhdasta maata. Katso ja kuuntele hiljaa, vaikka paljon et ymmärrä saata.”





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti