keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Vertailun vuoksi toista paperikaupunkia


Valkeakoski on noin 21 000 asukkaan kaupunki, joka sijaitsee 35 kilometriä Tampereelta etelään. Se on Pirkanmaan maakuntaa. Valkeakoski tunnetaan erityisesti paperiteollisuuden keskuskaupunkina, teollisuuspaikkakuntana ja monipuolisena kulttuuri- ja urheilukaupunkina. Se on siis vähän kuin Lohja.


Vertailevassa mielessä voin siis poiketa kotiseutumatkailun teemasta, koska paikkakunnat ovat rakenteeltaan melko samanlaisia.

Kanavasta oli ongittu fillari.

Valkeakoski sijaitsee keskellä Sydän-Hämeen järvimaisemia Mallasveden ja Vanajaveden yhtymäkohdassa. Vesi hallitsee nykyistäkin kaupunkikuvaa. Sen yli rakennetut riippusillat yhdistävät kaupunginosat toisiinsa ja siitä valjastetusta voimasta syntyivät aikoinaan paperitehtaat.

Marjatta sijaitsee kaupungintalon edustalla. Sen on tehnyt Emil Wikström ja toinen Marjatta on Visavuoressa.

Valkeakoski on paperikaupunki, sillä eräs Suomen ensimmäisistä paperitehtaista, Myllysaaren paperitehdas, perustettiin Valkeakoskelle. Myllysaaren paperitehtaan perinteitä jatkaa UPM-Kymmene Oyj:n Tervasaaren paperitehdas, joka valmistaa tarra- ja kirjekuoripapereita kolmella paperikoneella. Tehdas on nykymittakaavassa pienehkö paperitehdas 350 000 tonnin vuosituotannollaan. Tervasaaressa valmistetaan tarran taustapaperia eniten maailmassa.

Kanava Mallasveden ja Vanajaveden yhtymäkohdassa, kaupungin ydinkeskustassa toimii itsepalveluperiaatteella.

Kuten Lohjallakin, Valkeakoskella voi rentoutua luonnossa. Itse vietin päivän Korkeakosken hiihtokeskuksessa (Kyllä! Mutta en tässä nyt kerro syytä, paitsi että en hiihtänyt). Mutta kuten Lohjallakin, lähes kaikki paikat olivat kiinni sunnuntaina. Täytyy myös sanoa, että Lohja on kahvilakaupunki, Valkeakoskelta emme sellaisia juuri löytäneet. 


Kuten Lohjallakin, Valkeakoskella on teatteri, mutta myös kesäteatteri.Nykytaidetta ja kartanokulttuuria voi kokea Voipaalan taidekeskuksessa. Suomen hauskin museo on Visavuoressa. Ja jos meillä on Marjut Rolig, Valkeakoskella on Veikko Hakulinen.

Nämä lehmänmunat olivat kyllä kotimatkan varrella jossain Vihdin ja Rajamäen välillä.
Sääksmäen silta, Suomen pisimpiä siltoja jänneväliltään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti